Maszynka do miesa clatronic fw 3506

Wilk do ciała to nic nowego jak maszyna, będąca do rozdrobnienia i mielenia surowego, gotowanego lub mrożonego mięsa, które poddawane jest dalszej obróbce (produkcji wędlin). Ponieważ urządzenie znajduje użycie w hotelach, restauracjach, supermarketach, placówkach gastronomicznych oraz zakładach zbiorowego żywienia, gdzie ilość przetwarzanego ciała jest wielce ważniejsza niż w polu domowym, wymiary (gardzieli z podajnikiem ślimakowym oraz zestawu tnącego - siatki, szarpak, noże) i parametry (wydajność, średnica sitka, prędkość obrotowa, otwór gardzieli, moc, zasilanie) wilka do ciała muszą odpowiadać zapotrzebowaniom przetwórcy.

Duży asortyment wilków na zbycie idzie na wybór odpowiedniego urządzenia na potrzeby placówki, dzięki ostatniemu pora na stworzenie potraw ulega skróceniu (rozdrabnianie kilkanaście kilogramów na minutę) dodatkowo nie wymaga wysokiego nakładu wysiłku fizycznego. Wilki mają postać prostą, elementy można łatwo zdemontować, co dobrze ułatwia obsługę, proces czyszczenia oraz utrzymanie czystości, wpływa na poprawę warunków higienicznych. Wykonanie urządzenia ze określeni nierdzewnej lub stopów aluminium, wysoka klasa wykonania stanowi o wielkiej moce maszyny. Jak każde urządzenia podawane w przemyśle spożywczym, wilki muszą spełniać warunki CE zaufania oraz higieny pracy. Działanie wilka - mięso do rozdrobnienia kładzie się do gardzieli, następnie po dociśnięciu np. polipropylenowym tłoczkiem zostaje przetłoczone do ślimaka roboczego, a stamtąd do świata tnącego. Zespół tnący wtłacza mięso w oczka siatki, a potem ścinana za pomocą osadzonych noży. Mięso po rozdrobnieniu jest różne z farszami, następnie pakowane w osłonki lub opakowania próżniowe i zdobywane dalszym procesom obróbki, w relacje od rodzaju końcowego produktu - wędliny czy surowe mięso pakowane próżniowo. W relacje od rodzaju mięsa bierze się siatki o różnej średnicy oczek oraz noży. Wilki można wyposażyć w nowe akcesoria, które pozwolą np. nadziewanie kiełbas, szatkowanie warzyw i sera. To wielkie urządzenie, proste w umiarkowanych cenach, podawane w placówkach gastronomicznych, gdzie produkcja wędlin lub potraw mięsnych nie istnieje na taką skalę jak w ogromnych zakładach przetwórczych, jest gwarantem produktów zdrowszych, nie zawierających konserwantów także nowych ulepszaczy.